Een Liemers gevoel of identiteit?

Het komende jaar is het 200 jaar geleden dat een groot deel van de Liemers en met name Zevenaar onderdeel uit ging maken het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Voor de inwoners van het gebied waarschijnlijk een zoveelste wisseling van de wacht.

Holland regeerde vanuit Den Haag en de oostelijke buitengewesten waren  niet veel meer dan landbouwareaal of gebieden waar goedkope arbeid mogelijk was.  Gecombineerd met de goedkope steenkool uit het Ruhrgebied was dat een potentieel voor industriële ontwikkeling zoals de textielindustrie.
Wat ik mij als geboren Zeeuw vaak heb afgevraagd sinds ik mij gevestigd heb in Zevenaar is hoe die historische en culturele achtergrond heeft bijgedragen aan een bepaalde identiteit. In eerste instantie viel mij op, dat een streek die godsdienstig  overwegend een Rooms Katholieke achtergrond kent ondanks de afname van populariteit van de kerk zo krachtig vast gehouden heeft aan tradities die toch sterk voortkomen uit die achtergrond. Het vieren van het leven is een heel belangrijk element in deze samenleving. Dat levert toch eerder een Liemers gevoel op dan een Liemerse identiteit?

Dat Liemerse gevoel uit zich  vooral in de saamhorigheid van de familie en de dorpsgemeenschap met alle bijbehorende tradities die met leven en dood samen gaan. Rekening houden met elkaar en zorg voor elkaar zijn aspecten, die denk ik mede geworteld zijn in een verleden waar met name de oudere generatie zich nog van bewust is.

Voor veel kleine boertjes en dagloners was er in de van oorsprong sterk feodale samenleving niet meer dan overleven in een vaak vijandige omgeving. Door oorlogen of door overstromingen het was een wereld waarin angst voor ziekte en rampen sterk aanwezig was. Dat besef is misschien mede een grond voor de houding, dat het niet uitmaakt door wie je gebeten wordt. Verzet tegen ongewenste ontwikkelingen heeft dan ook geen zin is vaak de grondhouding. Toekomstvisies worden dan ook met de nodige wantrouwen en onverschilligheid bekeken.  Voor sommigen is dan ook de Liemers wel goed zo. Ook al vinden ze het nooit helemaal goed, een breed gedragen visie op de toekomst is niet veel meer dan een marketing concept van de "elite".

Het Liemerse gevoel, dat ook al is het misschien nogal nostalgisch, wordt voor mij het best verwoord in een lied dat is geschreven door Frans van Gorkum. De Dijk is een lied dat rustig een loflied over de Liemers genoemd kan worden. Daarin wordt naar mijn idee het Liemers Gevoel treffend verwoord.

Aan de ene kant de uiterwaarden
aan de andere kant het bewoonde land.
En boven op haar brede rug
reik je zo maar naar de hemelrand.
De salie en de koriander schieten van opzij omhoog.
De dijk keert wind en water.
Houdt de mensenplaatsen droog.

De dijk reikt rechtdoor naar de hemel
wanneer men loopt van huis naar kerk,
Zij is een klei geklonken torenwachter,
beschermt het dagelijkse werk.
Een heuvel in de polder een wal in de vlakke waard.
Waar de paardekar holderdeboldert
en de voerman naar gindse einders staart.

De dijk bewaart voor het onvergeeflijk kwade.
Zij brengt een goede overbuur.
Die komt en gaat na werkenstijd te rade,
want vreemde raad is duur.
Zij leidt naar verre vrienden.
Biedt een plek voor de laatste groet.

Het is geen wonder, dat men niet warm loopt voor de discussies over herindeling. Geen wonder, dat men denkt het zal mijn tijd wel duren.

Misschien moet de echte Liemerse identiteit nog geboren worden?

 

Geschreven door : Age Kamermans

 

Laatst aangepast opmaandag, 02 maart 2015 14:45
 • Deel artikel met je vrienden

 • 1 Reactie

  • Age Kamermans
   Age Kamermans maandag 02 maart 2015 20:05 Reactielink Rapporteren

   "Het komende jaar is het 200 jaar geleden, dat een groot deel van de Liemers en met name Zevenaar onderdeel uit ging maken het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Overgedragen aan Koning Willem I van dat Koninkrijk door de Hertog van Kleefland. Die laatste was tevens Koning van Pruisen en had in die hoedanigheid ook de heerschappij over het Hertogdom Kleefland.

   Vanuit Berlijn bezien was het een ver buitengewest, dat cultureel dichter bij de Nederlanden stond dan bij Pruisen. Voor de inwoners van het gebied waarschijnlijk een zoveelste wisseling van de wacht."

   De tekst van mijn bijdrage is geredigeerd door de redactie. Toch wil ik dit geschiedkundige deel niet weglaten. Mij is namelijk opgevallen dat veel mensen tot en met het gemeentebestuur van Zevenaar altijd melden dat Zevenaar voor 1816 bij Duitsland hoorde. Duitsland bestaat pas sinds 1871.

  Laat een reactie achter

  Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

  DLHG op Facebook

  1. DLHG Posts
  2. DLHG Comments
  next
  prev

  DLHG op Twitter

  1. @regiodeliemers
  2. #DLHG
  next
  prev

  Meld je aan voor de Nieuwsbriefen blijf eenvoudig op de hoogte

  Enkele malen per jaar versturen we een nieuwsbrief met een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen over de campagne de Liemers, helemaal goed!

  Volg de Liemers ook op Social Mediavoor de laatste nieuwtjes

  Om op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes kan je de Liemers, helemaal goed! ook via je favoriete social media volgen.

   

  Contact opnemenwe horen graag van je

  Heb je nog vragen of wil je meer informatie dan kan je per mail contact  opnemen. We helpen je dan graag verder!

  Inloggen or Aanmelden