…en niet te vergeten schutterijen

Schutterij Onderling Genoegen Presentatie Thuvine Duiven 2014
Binnen de grenzen van de Liemers zijn zo'n 15 schutterijen en schuttersgilden actief. We zien ze vooral tijdens de plaatselijke kermissen en schuttersfeesten. Het begrip "kermis" staat in onze Liemers voor veel meer dan draaimolen, reuzenrad en botsauto's...

Kermis staat voor samenzijn, ontmoeten, processie kijken, soep en koude schotel met de hele familie op zondagmiddag, oude vrienden terugzien en feest vieren. De activiteiten van de schutterijen tijdens de kermisdagen ( schuttersfeesten) vormen de kapstok. Rond de aloude tradities van vendelzwaaien, koningschieten, marcherende mannen in burger met houten geweren, hakkende bielemannen en nog veel meer, vindt vooral de ontmoeting plaats.

Over al die schutterstradities is veel te vertellen. Het uiterlijk vertoon van kleurige vendels, indrukwekkende uniformen en marsmuziek is de buitenkant die op zichzelf al meer dan de moeite waard is. Toch is dat niet de enige waarde van de schutterijen. Die ligt vooral besloten in het aloude devies van de schutterijen: broederschap, trouw en dienstbaarheid. Een devies dat in termen van deze tijd ook wel wordt vertaald met betrokkenheid, respect en sociale verbondenheid. Daar ligt de ware traditie die schutters met de paplepel wordt ingegoten en die van ouders op kinderen als vanzelf wordt doorgegeven. Die maakt dat iedereen niet alleen gelijk is, maar zich ook gelijk kan voelen. Een traditie ook die je het heerlijke besef geeft dat je deel bent van deze gemeenschap.

Laatst aangepast opwoensdag, 01 juli 2015 10:20
 • Deel artikel met je vrienden

 • Frans Dieker

  In het dagelijks leven consultant. Actief wandelaar en "schutter".

  Gerelateerde items (op tag)

  Laat een reactie achter

  Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

  DLHG op Facebook

  1. DLHG Posts
  2. DLHG Comments
  next
  prev

  DLHG op Twitter

  1. @regiodeliemers
  2. #DLHG
  next
  prev

  Meld je aan voor de Nieuwsbriefen blijf eenvoudig op de hoogte

  Enkele malen per jaar versturen we een nieuwsbrief met een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen over de campagne de Liemers, helemaal goed!

  Volg de Liemers ook op Social Mediavoor de laatste nieuwtjes

  Om op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes kan je de Liemers, helemaal goed! ook via je favoriete social media volgen.

   

  Contact opnemenwe horen graag van je

  Heb je nog vragen of wil je meer informatie dan kan je per mail contact  opnemen. We helpen je dan graag verder!

  Inloggen or Aanmelden