Hoe staat de cultuur er op dit moment voor in de Liemers?

De afgelopen jaren is er door de overheid al fors bezuinigd op het culturele budget. De grootste ingreep tot dusver was de halvering van de muziekschool en het theater en de fusie van deze twee voorzieningen. Wat nu Het Musiater is. Wat hebben we hiervan geleerd?

De culturele voorzieningen staan wederom onder druk. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen hebben we tijdens het eerste Liemerse cultuurdebat gepoogd om de visie van de partijen over de culturele voorzieningen naar boven te halen. Helaas is gebleken dat de visie nog erg beperkt is. Dat culturele voorzieningen belangrijk zijn voor leefbaarheid, welzijn en economie is iedereen het wel over eens. Maar wat mag het kosten? Vernieuwing en loskomen van oude denkpatronen is hierbij van belang. Bij een krimp kun je bijvoorbeeld het muziekschoolbudget ook aanwenden voor muziek op scholen of voor ouderen. Een verschuiving van doelen, maar de voorziening blijft in tact. Een brede visie is noodzakelijk om de cultuur te borgen in de samenleving. Want als we de inhoud en de mogelijkheden van cultuur voor stad, regio, economie, creativiteit, welzijn, gezondheid, educatie belangrijk vinden, dan moeten we dit eerst in kaart brengen.

En dan komt automatisch de vraag wat hebben we er voor over? De gemeente als overheid draagt bij aan de instandhouding van de voorziening en subsidieert de basis met daaraan gekoppelde producten. Dat is haar taak voor het creëren van een plezierige leefomgeving en behoudt de sturing. Hiermee wordt een vast en stabiel fundament gelegd. Tegelijkertijd is de uitdaging om die basis uit te breiden met activiteiten en producten. Dit is de flexibele en ondernemende kant van de culturele organisatie zelf. Op deze wijze is groei mogelijk. De gemeente als vaste partner helpt fondsen over de streep om activiteiten (tijdelijk) te ondersteunen. De gemeente heeft een taak om het welzijn van de mensen te bevorderen, daar mag best op geïnvesteerd worden, maar geef ruimte voor ondernemerschap.

Onze producten kunnen voor meerdere doelen ingezet worden. (Personeels)feesten, kinderpartijtjes, ouderen, toepasbaar op maatschappelijk, sociale vraagstukken etc. Een brede blik is daarvoor vereist, kansen zien en aanpakken, communiceren en netwerken. En wat mij daarbij helpt is om juist buiten de geijkte netwerken te zoeken. Want cultuur en lid zijn van een ondernemersvereniging was toch een aantal jaren ondenkbaar. Dat is ook innovatie! Want economie draait op creativiteit en wij kunnen daarbij helpen. Dat brengt mij weer bij Het Musiater. De afgelopen jaren zijn wij in staat geweest om te ondernemen. De subsidiënten hebben een hele goede investering gedaan want het rendement is zeer groot! Dan mag je ook belonen en belonen betekent niet verder morrelen aan de basis, het fundament. Want hierdoor kan in korte tijd de organisatie erg kwetsbaar worden en is het bouwwerk en de investering voor niets geweest. Tot slot, ook van culturele organisaties mag ondernemerschap en een brede visie gevraagd worden.

Reken af als er onvoldoende rendement is, maar beloon waar ondernemerschap getoond wordt!

Laatst aangepast opwoensdag, 12 februari 2014 13:29
 • Deel artikel met je vrienden

 • Meer in deze categorie:
    |   De Liemers: inspirerend! »
  Bert Frölich

  Directeur Het Musiater

  Media

  Meer in deze categorie: De Liemers: inspirerend! »

  Laat een reactie achter

  Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

  DLHG op Facebook

  1. DLHG Posts
  2. DLHG Comments
  next
  prev

  DLHG op Twitter

  1. @regiodeliemers
  2. #DLHG
  next
  prev

  Meld je aan voor de Nieuwsbriefen blijf eenvoudig op de hoogte

  Enkele malen per jaar versturen we een nieuwsbrief met een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen over de campagne de Liemers, helemaal goed!

  Volg de Liemers ook op Social Mediavoor de laatste nieuwtjes

  Om op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes kan je de Liemers, helemaal goed! ook via je favoriete social media volgen.

   

  Contact opnemenwe horen graag van je

  Heb je nog vragen of wil je meer informatie dan kan je per mail contact  opnemen. We helpen je dan graag verder!

  Inloggen or Aanmelden