Kermiskoorts

"Binnenkort kermis in het dorp? Waar staat die dan?"

Volgens mij is dit typisch een opmerking van iemand die niet 'van Het Eiland' komt, uit de gemeente Rijnwaarden, en misschien wel niet uit de Liemers. De kermis, die staat niet, die zit in het hart van de mensen. De kermis, dat zijn de schutttersfeesten, het koningsschieten, de schuttersmis, het elkaar weer ontmoeten, het bier drinken 'in de tent', de rondgang door het dorp en ja, ook wel een beetje de botsauto's en draaimolen.

Dit jaar begint het kermisseizoen wel heel erg vroeg. Traditioneel, in ieder geval vanaf 1775, wordt in Lobith de kermis gehouden in het (uitgebreide) weekend tussen Hemelvaart en Pinksteren. Hoogtepunt voor velen is de Kermiszondag, die begint met een gezamenlijke Schuttersmis in de Katholieke Kerk, gevolgd door de Processie.

Al 241 jaar markeert deze rondgang dit dorpsfeest. Twee muziekkorpsen, een koor, twee schutterijen, diverse verenigingen, het College van Burgemeester en Wethouders, bruidjes en lantaarndragers vergezellen de geestelijken langs 4 rustaltaren en zorgen daarna, met de omstanders, voor een volle kerk. Als uiteindelijk het "Aan U, o Koning ", met ondersteuning van de Leo Harmonie, in de kerk heeft geklonken, dan kan de kermis echt los gaan.

Nu al zindert het echter in Lobith en Tolkamer. Afgelopen weekend zijn meerdere 'schutterssecties' bij elkaar gekomen. Uiteraard om te oefenen in het prijsschieten. Geruchten gaan rond over wie koning zal gaan schieten. Kledingverhuurbedrijven in de regio krijgen al groepjes op bezoek voor het passen van de avondkleding voor de potentiële hofhouding, posters met het kermisprogramma (elk jaar weer bijna hetzelfde) hangen voor de winkelramen, een envelop voor een bijdrage in de processie ligt in de brievenbussen: de voorbereidingen zijn in volle gang.

Vier, vijf of zes dagen duurt de kermis officieel in Lobith-Tolkamer (ja, met de kermis is het gewoon één dorp, maar er zijn wat 'persoonlijke' verschillen in het kermisvieren). Voor velen dé tijd van het jaar, belangrijker dan carnaval of wat dan ook. Voor anderen de mogelijkheid om goedkoop op vakantie te kunnen (want uiteraard zijn de basisscholen deze week vrij).

Het is en blijft een bijzonder fenomeen. De eigenheid van een dorp, de tradities (zoals de rondgang door de schutters van Schuttersgilde Eendracht Maakt Macht op de maandagochtend, waarbij zo goed als geen vrouw op straat is, of de houthakwedstrijd bij Schuttersgilde Excelsior tussen de burgemeester en de pastoor ), elk jaar weer geniet ik er van. Om in het Gildehuis bij EMM of in de feestzaal / -tent van Excelsior overdag even te kijken naar de dansvloer, waar in alle leeftijdscategorieën een dansje wordt gewaagd, soms zelfs hele oude dansen als de veleta. Schieten op een vogel, die eigenlijk een ingenieus gefabriceerd stuk hout is. Uniformen van schutters en muzikanten. De lucht van verschraald bier. De fotograaf die elk jaar weer al dan niet toevallige stelletjes voor de eeuwigheid vastlegt.

Het mooie van de Liemers is dat elk dorp zo zijn eigen kermis heeft, op verschillende momenten, met verschillende tradities, maar wel steeds met deelname van jong en oud.

Servaas Beunk, 26 april 2016, Lobith
Laatst aangepast opmaandag, 02 mei 2016 09:52
 • Deel artikel met je vrienden

 • 2 reacties

  • Betsie Vermeulen
   Betsie Vermeulen donderdag 26 mei 2016 09:58 Reactielink Rapporteren

   Mooi verhaal Servaas. Het roept bij mij herinneringen op van Millingse verhalen in een ver verleden. Waar mensen spraken over de kermis aan de overkant. Oma's en opa's hadden elkaar dan daar ontmoet. Dat klonk voor mij als kind heel spannend en vooral ver weg. 'Goh, daar hebben ze ook een kermis', dacht ik dan. Helemaal aan de overkant van de Rijn.
   Hartelijke groet,
   Betsie

  • Stefan
   Stefan zondag 08 mei 2016 09:04 Reactielink Rapporteren

   fijn doorkijkje Servaas.
   Hier raast vandaag de Giro over de dijk voor ons huis langs.
   Fijne dag!
   Stefan

  Laat een reactie achter

  Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

  DLHG op Facebook

  1. DLHG Posts
  2. DLHG Comments
  next
  prev

  DLHG op Twitter

  1. @regiodeliemers
  2. #DLHG
  next
  prev

  Meld je aan voor de Nieuwsbriefen blijf eenvoudig op de hoogte

  Enkele malen per jaar versturen we een nieuwsbrief met een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen over de campagne de Liemers, helemaal goed!

  Volg de Liemers ook op Social Mediavoor de laatste nieuwtjes

  Om op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes kan je de Liemers, helemaal goed! ook via je favoriete social media volgen.

   

  Contact opnemenwe horen graag van je

  Heb je nog vragen of wil je meer informatie dan kan je per mail contact  opnemen. We helpen je dan graag verder!

  Inloggen or Aanmelden