Ontspannen de feestmaand in!

Gezelligheid, dat is het eerste wat in me opkomt wanneer ik denk aan de komende periode die er aankomt. Ik kijk om me heen, de kachel staat aan, er branden wat kaarsjes, de radio staat zachtjes aan en warme dekens en pantoffels zijn uit de kast gehaald. Samen met mijn zoon knutsel ik aan een lampion voor Sint Maarten en in de tussentijd maak ik foto's van mijn dochter die sinds kort flink aan het rondkruipen is. Idyllisch? Zeker, maar het is waar, misschien niet elke dag, maar gelukkig kent ons gezin dit soort momenten. Vooral nu de feestdagen op de loer liggen, vind ik het belangrijk om stil te staan bij dit soort momenten, geniet ik er eigenlijk wel voldoende van of ga ik mee in de drukte en stress die deze periode ook kent?!

Het zit hem in de keuzes die we gaan maken, welke feestelijkheden gaan we vieren, doen we aan alles mee of kunnen we het ook maken om eens nee te zeggen? Ik geloof niet in het woord moeten, we moeten namelijk helemaal niets als het gaat om deelname aan al deze feestelijkheden die centraal staan de komende tijd. Ik wil deze winter bewuster genieten van het idyllische wat plaats gaat vinden, want dat raak je kwijt wanneer je wordt opgeslokt door drukte en stress.

Ik geloof zeker dat kinderen overprikkeld raken deze tijd van het jaar, als wij al vol raken van alle keuzes die bestaan, hoe moet het dan voor hen zijn, zij die ons zien als voorbeeld? Als wij geen rem bieden, hoe moeten zij dan leren nee te zeggen en gezonde keuzes te maken? Want dat is het volgens mij, een gezonde keuze maken om te bedenken wat goed voor je is en waar je het meest van kan genieten op de lange duur.

Welke gezonde keuzes heb je eigenlijk tijdens feestdagen? Dat is het mooie aan feestdagen, je kunt zelf bepalen hoe je ze wilt invullen, het hoeft niet zoals het al jaren gaat, als jij je goed voelt bij een andere invulling dan moet dat toch kunnen?! Eigenlijk is het heel simpel, je hoeft niet elke traditie te vieren, je kiest de tradities uit die voor jou waardevol zijn en laat de andere voor wat ze zijn, nee zeggen is namelijk ook een optie, dat mag. Je kunt de traditie invullen zoals je zelf wilt, vier je het enkel op de dag zelf, pak je helemaal uit met ontbijt, brunch, lunch, diner, of kies je voor een dagdeel? Ga je naar de viering op je werk, op de school of in de het centrum, of pak je ze allemaal mee? Daarnaast hoef je niet uit te pakken met een feestelijke maaltijd, je kunt wel iets bijzonders doen zoals een gourmet of een luxere maaltijd, maar kijk naar een gevarieerde samenstelling en beperk de hoeveelheden en porties. Je hoeft niet veel te eten en te drinken om te genieten, wees je bewust van hetgeen dat je eet en drinkt, neem de tijd en ervaar dat je hierdoor intenser kunt genieten. Uiteindelijk gaat het erom dat je stilstaat bij het moment en dat je ervan geniet, stress en drukte vooraf zijn valkuilen die je zelf in de hand hebt, houd het leuk en maak keuzes die goed voelen. Ook de tussendoortjes kun je beperken, ga niet mee in aanbiedingen om groter en/of meer te kopen en wacht zo lang mogelijk met de aankoop of leg de lekkernijen uit het zicht. Laat je niet leiden door je ogen, maar door je verstand, vraag jezelf af of je dit echt wilt en nodig hebt. En uiteraard kun je zorgen dat er balans is tussen hetgeen dat je inneemt en wat je verbrand door voor extra beweging te zorgen, maak een wandeling of een fietstochtje, kijk waar kansen liggen om te kunnen compenseren.

Om optimaal van de feestdagen te genieten is mijn tip om stil te staan bij drie pijlers: welbevinden, voeding en beweging. Vraag je af waar jouw kansen en mogelijkheden liggen op deze vlakken en ontdek waar je in wilt groeien. Mocht je toch advies, motivatie of ondersteuning nodig hebben kijk eens op kidzkootz.nl of op de Facebookpagina facebook.nl/kidzkootz en neem contact met me op. Ik help je graag op weg, als gewichtsconsulente en coach kan ik jou en je gezin wellicht helpen bij het streven naar een gezonde(re) leefstijl, waarbij plezier, samenwerking en bewustwording in het gezin centraal zullen staan!
Laatst aangepast opdonderdag, 05 november 2015 09:40
 • Deel artikel met je vrienden

 • Marian kleinsmit

  Bedrijf/Vereniging: KidzKootz | Functie: Eigenaar

  Kindergezondheidscoach

  Laat een reactie achter

  Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

  DLHG op Facebook

  1. DLHG Posts
  2. DLHG Comments
  next
  prev

  DLHG op Twitter

  1. @regiodeliemers
  2. #DLHG
  next
  prev

  Meld je aan voor de Nieuwsbriefen blijf eenvoudig op de hoogte

  Enkele malen per jaar versturen we een nieuwsbrief met een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen over de campagne de Liemers, helemaal goed!

  Volg de Liemers ook op Social Mediavoor de laatste nieuwtjes

  Om op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes kan je de Liemers, helemaal goed! ook via je favoriete social media volgen.

   

  Contact opnemenwe horen graag van je

  Heb je nog vragen of wil je meer informatie dan kan je per mail contact  opnemen. We helpen je dan graag verder!

  Inloggen or Aanmelden