Korte Ketens in het Liemers Landschap

Korte Ketens in het Liemers Landschap

 • Lekker Lokaal Eten
 • Van land tot bord: een betere samenwerking binnen de Liemerse voedselketen
 • Eet je uitzicht!

Lekker Lokaal uit het Liemers Landschap

Lokaal voedsel, je hoort het overal. Steeds meer consumenten zijn geïnteresseerd in verse, pure producten van dichtbij. Dit biedt kansen. In de Liemers worden deze producten namelijk al door onze boeren en tuinders verbouwd. Tijd voor actie, want door betere samenwerking binnen de keten kunnen we elkaar versterken. In een korte keten legt je voedsel een korte weg af van het land naar je bord. Zo weet je als consument precies wat je eet en steun je tegelijkertijd de regionale ondernemers en producenten.

Hoe dan?

Consumenten, producenten en lokale overheden gaan aan de slag met de kansen van de Korte Ketens in het Liemers Landschap. Tijdens bijeenkomsten gaan voedselproducenten onderzoeken of er markt is voor hun product(idee) en leren zij meer denken vanuit de klant en de kansen die het Liemers landschap biedt. Ondersteuning door lokale overheden is binnen een korte keten onmisbaar en daarom krijgen beleidsmedewerkers handvatten om dat te realiseren. Consumenten en bedrijven maken kennis met smakelijke lokale producten en ontdekken wat zij kunnen bijdragen aan een aantrekkelijk Liemers voedsellandschap.

Het verschil maken?

Samen maken we het verschil in de Liemers, immers je bent wat je eet! En met wat je eet, zet je de Liemers op de kaart. Tot oktober 2018 worden er verschillende bijeenkomsten georganiseerd om met Korte Ketens in het Liemers Landschap aan de slag te gaan. Houd voor data en meer informatie deze pagina in de gaten.

 

Uitnodiging startbijeenkomst

Ben je benieuwd wat het project jou te bieden heeft? Kom dan naar de startbijeenkomst op 6 november 2017 in het gemeentehuis van Zevenaar. Iedereen is van harte welkom.

Programma:
Officiële start met ondertekening van een intentieovereenkomst door de projectpartners, inspirerende workshops, sprekers, live cooking door Berry van de Ven, chef de cuisine bij Mezzo  Restaurant & Kamers te Braamt en tijd om te netwerken

Waar:
Gemeentehuis Zevenaar, Kerkstraat 27, 6901AA Zevenaar

Tijd:
10.00 uur - 14.45 uur (Voor het programma zie onderaan deze pagina.)

Aanmelden kan via:

 Download hier de brochure en uitnodiging.goorman10Christine Köning van Boerderij Köning
“Wil je produceren in een korte keten in het Liemers landschap,  dan moet je van de gebaande paden durven af wijken. Het is fijn dat je daarvoor steun krijgt vanuit dit project. Het laat je mogelijkheden zien die je eerst voor onmogelijk hield.”

 

 

 

 

Zomerdijk zonder kettingHenk Zomerdijk, voorzitter van gebiedscommissie Liemers ++
“Het project is voor mij geslaagd als de gemeenten vanuit een positieve opstelling maatwerk leveren aan de lokale voedselproducenten en de producten beter hun weg vinden naar de markt.”

 

 

 

 

 

 

PROGRAMMA

OCHTENDWORKSHOPS

Initiatieven voor korte ketens faciliteren als gemeente
Marie Baartmans, Happyland, en Birgitte Keijzer, gemeente Raalte / De Kracht van Salland

Ondernemers kloppen vaak met hun voedselinitiatief bij de gemeente aan. Hoe ondersteun je dergelijke initiatieven optimaal als ambtenaar of bestuurder? Hoe bied je ruimte om een initiatief tot bloei te laten komen? Voedsel raakt aan diverse beleidsvelden: gezondheid, landbouw, natuur, landschap, recreatie, verkeer (distributie). Door een integrale benadering van het thema kunnen we met z'n allen zo veel meer bereiken. Samen met Birgitte Keijzer van gemeente Raalte en De Kracht van Salland verkennen we de faciliterende rol van de gemeente.
 

Zelf produceren voor de regionale voedselketen? Van idee naar actieplan
René Schepers en Heidi Uenk, Projecten LTO Noord

Wil jij de regionale markt op met een agrarisch product uit de Liemers? Heb je een idee en wil je dat onder deskundige begeleiding onderzoeken en uitwerken tot een actieplan? Na deze workshop heb je in beeld wat de workshopreeks die het project aan agrarische ondernemers aanbiedt jou oplevert. Workshopbegeleider René Schepers prikkelt je na te denken over je eigen plan. En welke relatie ligt er met het Liemers Landschap? Na de workshop ben jij zeker enthousiast om je in te schrijven voor de workshopreeks. 

 

MIDDAGWORKSHOPS

Workshop “de Oogst!”
Karolien Hupkes - Hippekoeien: Deelnemers aan zet!

Aan de deelnemers van deze workshop de vraag om een voorwerp mee te nemen dat voor jou of je bedrijf staat.

Aan de hand van een aantal stellingen gaan de deelnemers met elkaar aan de slag om erachter te komen welke toegevoegde waarde zij hebben voor de Korte Ketens in het Liemers Landschap.

Wat overblijft wordt ge-oogst!

 

Voedsel produceren in het landschap
Simone Koggel Koesafari, Arda van Helsdingen en Karina Hendriks, Eet je Uitzicht!

Simone Koggel van Koesafari uit het Vechtdal laat zien hoe zij het landschap in haar bedrijfsvoering gebruikt en hoe dit tot een heel eigen bedrijfsformule leidt. Zij laat ook zien hoe zij op deze manier bijdraagt aan de kwaliteiten van de omgeving (landschappelijk, economisch, sociaal). Vervolgens kijken we hoe dit verhaal de deelnemers kan inspireren voor voedselproductie en landschap in de Liemers. Welke kansen zien we voor korte ketens in Liemers Landschap?
 

Gemeenten en korte keten ontwikkeling in Salland do’s en dont’s
Birgitte Keijzer, gemeente Raalte / De Kracht van Salland

De gemeenten in Salland vormen samen met gebiedspartijen het netwerk de Kracht van Salland om concrete innovatieve ontwikkelingen op het platteland te realiseren. Een actieve samenwerking tussen producenten, samenleving en overheden.  Wat doe je als overheid, bestuurder en ambtenaar in zo’n netwerk en hoe wordt je concreet? Birgitte Keijzer van gemeente Raalte deelt haar ervaringen. U verlaat de workshop vol inspiratie hoe gemeenten, gebiedspartijen en ondernemers hun rol kunnen pakken in de korte keten aanpak.

 

Hoe organiseer je een gebiedsorganisatie rond Korte ketens en landschap?
Tamara Toering, Vechtdal Marketing

In het Vechtdal werken partijen samen rondom korte ketens en regionale voedselproductie onder meer in Verrukkelijk Vechtdal. Tamara Toering van Vechtdal Marketing neemt u mee in hoe deze organisatie bijdraagt aan het positioneren van regionale producten, de samenwerking in de keten versterkt en wat de kracht van de identiteit van het landschap hierin is. Wat leren we hiervan voor de Liemers?

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren
Laatst aangepast opdinsdag, 31 oktober 2017 16:42
 • Deel artikel met je vrienden

 • Meer in deze categorie:
  « Leven in de Liemers   |   Recreëren in de Liemers »

  DLHG op Facebook

  1. DLHG Posts
  2. DLHG Comments
  next
  prev

  DLHG op Twitter

  1. @regiodeliemers
  2. #DLHG
  next
  prev

  Meld je aan voor de Nieuwsbriefen blijf eenvoudig op de hoogte

  Enkele malen per jaar versturen we een nieuwsbrief met een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen over de campagne de Liemers, helemaal goed!

  Volg de Liemers ook op Social Mediavoor de laatste nieuwtjes

  Om op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes kan je de Liemers, helemaal goed! ook via je favoriete social media volgen.

   

  Contact opnemenwe horen graag van je

  Heb je nog vragen of wil je meer informatie dan kan je per mail contact  opnemen. We helpen je dan graag verder!

  Inloggen or Aanmelden