Die Nachbarn

Gisteren kwam ik langs Hüthum gereden. Een klein dorp, kerk, paar kroegen en restaurants, weinig winkeltjes, ingeklemd tussen Rijn en A12/A3. Het zou zo een dorp in de Liemers kunnen zijn, maar men spreekt daar Duits, het dorp ligt namelijk net aan de andere kant van de grens.

   
Er zijn echter wel veel banden: historisch (vanuit het Hertogdom Kleef), sociologisch (kijk bijvoorbeeld naar het vieren van de schuttersfeesten, weinig verschil met de schuttersfeesten in de Liemers) en ook economisch (veel huizen worden inmiddels bewoond door Nederlanders). Ik rij er vaak doorheen, maar komen de mensen uit Hüthum ook naar Nederland?

Het was gisteren (een doordeweekse donderdag, begin juni) overdag erg druk op het dorpsplein van Hüthum. Het stond vol fietsen, kraampjes en mensen. Het was Sakramentsdag, een vrije dag in Duitsland. Kwamen de vrije-dag-Duitsers ook naar Nederland? Zeker, grote file op de A12 (op de radio hoorde ik 's ochtends vroeg al de verkeersverwachtingen dat het op de snelwegen bij de grens druk zou worden).

Duitsers weten de Nederlandse kust goed te vinden en te waarderen, het is vanuit het Ruhrgebied de dichtstbijzijnde kust. Holland. Käse. Frau Antje. De strandbezoekers passeren (bijna) allemaal de Liemers. Maar wat als ze afslag Elten of afslag Zevenaar of afslag Duiven pakken. Wat als ze op de Europakade in Tolkamer terecht komen en daar een kop koffie of glas bier willen drinken. Enig idee hoe zij de 'nuchtere, directe' Nederlandse omgangsvormen ervaren?

Steeds minder Nederlanders blijken Duits te spreken en te verstaan, al staan we ons nog steeds voor op onze grote taalbeheersing. Wel grappig is overigens dat er steeds meer Duitsers Nederlands gaan spreken (vooral doordat dit wordt aangeboden op de scholen). Ooit in Elten getankt? Prettig dat je daar, bij de Tankstelle, gewoon Nederlands kunt praten? Zou het schelen als wij, in de Liemerse horeca, de Duitsers iets meer in hun eigen taal tegemoet zouden komen? Ik denk het wel.

Interesse?

Op 7, 14, 16, 23 juli zijn er korte cursussen praktisch Duits voor Horeca en Handel in Rijnwaarden, van 18:00 - 21:30 uur. Klik hier voor meer informatie.
Locatie: TIC 't Gelders Eiland, Rijnstraat 18 te Tolkamer
Organisatie: De Nieuwe Grens Trainingen ism MKB Rijnwaarden en TIC 't Gelders Eiland

Opgeven en meer informatie:

 

Laatst aangepast opmaandag, 29 juni 2015 09:49
 • Deel artikel met je vrienden

 • 1 Reactie

  • Antoon Berentsen
   Antoon Berentsen maandag 08 juni 2015 15:41 Reactielink Rapporteren

   Inderdaad, de grens is sinds tientallen jaren taalkundig steeds 'undurchlässiger' geworden. Waar je tot in de jaren zestig nog goed met je dialect uit kon komen, is de standaardtaal aan beide zijden nu vrijwel dominant. Dat neemt niet weg dat de iets ouderen het wel degelijk kunnen proberen. In Hüthum, Emmerik en omgeving kent vrijwel elke plaats wel een Proot Platt Stammtisch. Het dialect aan Duitse kant is immers eigenlijk een Nederlands (Nederfrankisch) dialect, net als dat van de Liemers.
   'Nichtdestotrotz' juich ik het initiatief in Rijnwaarden van harte toe. 'Viel Erfolg!'
   Ik ben benieuwd om hier eens te lezen, wat voor 'problemen' de deelnemers uit de horeca en handel in de praktijk tegenkomen.

  Laat een reactie achter

  Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

  DLHG op Facebook

  1. DLHG Posts
  2. DLHG Comments
  next
  prev

  DLHG op Twitter

  1. @regiodeliemers
  2. #DLHG
  next
  prev

  Meld je aan voor de Nieuwsbriefen blijf eenvoudig op de hoogte

  Enkele malen per jaar versturen we een nieuwsbrief met een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen over de campagne de Liemers, helemaal goed!

  Volg de Liemers ook op Social Mediavoor de laatste nieuwtjes

  Om op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes kan je de Liemers, helemaal goed! ook via je favoriete social media volgen.

   

  Contact opnemenwe horen graag van je

  Heb je nog vragen of wil je meer informatie dan kan je per mail contact  opnemen. We helpen je dan graag verder!

  Inloggen or Aanmelden