Creativiteit en ondernemerschap

Eindpresentatie Gouden Hand Concepts & Images
Wanneer ben je op je creatiefst? Dat vind ik altijd spannend om te weten... als kind was ik bijzonder creatief; altijd dingen maken, mijn kamer voortdurend veranderen, visnetten aan het plafond, fluorposters aan de wand. Dat wat ik op TV zag deed ik na. Zo wilde ik de olympische spelen nadoen (dat moeten de spelen van Mexico zijn geweest). Schoonspringen vanaf de keukenladder in een teil... (ach.. je zag geen gevaar, alleen maar uitdagingen).

In mijn ondernemerschap speelt creativiteit een grote rol. Het 'out of the box' denken is een absolute must; niet blijven hangen aan vaste strategieën. Ik moet mijn inkomsten halen uit een breder vlak en niet vanuit de gebaande paden. Toen we startten (2002) werd geadviseerd om naar één focus toe te werken. Dat hebben wij nooit gedaan. Het is niet meer zo dat je je hele leven lang aan één idee vast hangt. Je bent in deze snel bewegende wereld voortdurend op zoek naar nieuwe kansen.

Door onze nek uit te steken met 'De Verzameling' werden we als interieurontwerpbureau gezien en werden we gevraagd voor bijzonder uitdagende opdrachten. Neem Gouden Handen bijvoorbeeld. Een klooster dat bijzonder lang gebruikt is als creativiteitscentrum in 's-Heerenberg. Bekend in heel Europa. Toen wij hiervoor de opdracht verstrekt kregen zijn wij gaan brainstormen hoe of we dit vorm zouden kunnen geven. Juist door er een creatieve invulling aan te geven ontstonden er weer nieuwe kansen voor de gemeente. Door ruimtes als het ware 'in elkaar te schuiven' kon er ook een raadszaal bij. Een enorme bezuiniging voor de gemeente. Zij konden daardoor het oude pand waar de raadzaal ondergebracht was verkopen. 
Er ontstond een andere logistieke beweging in het pand, dat het alleen maar aantrekkelijker maakte. Op dit moment zijn wij bezig met de oplevering van de Gasthuiskerk in Doesburg. Ook weer een bijzonder project.

Creativiteit en innovatie ontstaan door samenwerking. Juist door samen informatie te delen ontdek je nieuwe kansen. Dat stimuleert en geeft energie. Wubbo Ockels is zo'n man die enorm creatief was en samen werkte met studenten. Hij liet zich niet uit het veld slaan wanneer zijn ideeën geen doorgang vonden. Hij zette zich in voor een schonere wereld en ontwierp o.a. een auto op zonne energie, de Nuna, het zijlschip Ecolution, de groene grachten in Amsterdam en de laddermolen. Windenergie op wekken op grote hoogten, waar het harder waait en de luchtstroom gelijkmatiger is. Hij wilde dat doen met radiografisch bestuurbare vliegers. Die moesten energie opwekken en konden ook boten voorttrekken, ongeacht de windrichting. Dit principe noemde hij 'de laddermolen'.

Deze week ontving ik het bericht dat de Gemeente Arnhem 7 zeer grote molens (ashoogte 95 m) op de Koningspleij-Noord en langs de Pleijroute bij Westervoort wil plannen. Deze windturbines veroorzaken een enorme horizonvervuiling en zijn ronduit slecht voor het welzijn van de mens. Een achterhaalde techniek met een negatief rendement. Ik verbaas mij dan ook over deze 'creativiteit' van de overheid. Het is algemeen bekend dat in een lelijke omgeving de mensen zich ongelukkig voelen, met alle gevolgen van dien.

Er zijn zoveel andere mogelijkheden om natuurlijke energie op te wekken, zeker in een gebied waar we te maken hebben met de kracht van het water. Waarom de energie voorzieningen niet afstemmen op het gebied zelf, maatwerk dus? Innovatief denken!

Het zou het leven weer een stukje mooier maken!

Laten we ons daarop focussen; samen de wereld een beetje mooier maken!

Vanuit De Verzameling, Marie-José van Hekke

Kijk voor meer van onze projecten op Concepts & Images, www.co-im.nl

Laatst aangepast opmaandag, 02 juni 2014 08:51
 • Deel artikel met je vrienden

 • Marie-José van Hekke

  eigenaar, ontwerper, vormgever bij interieurontwerpbureau Concepts & Images BV

  Nieuwste van Marie-José van Hekke

  Media

  Eindpresentatie Gouden Hand Concepts & Images

  Laat een reactie achter

  Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

  DLHG op Facebook

  1. DLHG Posts
  2. DLHG Comments
  next
  prev

  DLHG op Twitter

  1. @regiodeliemers
  2. #DLHG
  next
  prev

  Meld je aan voor de Nieuwsbriefen blijf eenvoudig op de hoogte

  Enkele malen per jaar versturen we een nieuwsbrief met een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen over de campagne de Liemers, helemaal goed!

  Volg de Liemers ook op Social Mediavoor de laatste nieuwtjes

  Om op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes kan je de Liemers, helemaal goed! ook via je favoriete social media volgen.

   

  Contact opnemenwe horen graag van je

  Heb je nog vragen of wil je meer informatie dan kan je per mail contact  opnemen. We helpen je dan graag verder!

  Inloggen or Aanmelden