Er gaat iets heel bijzonders gebeuren in de Liemers!

De Liemers wordt de meest duurzame regio van Nederland: in 2020 is de hele Liemers (duurzaam) energie neutraal en in 2029 ook nog eens CO2 neutraal. Bij al onze gebouwen -of het nu gaat om kantoren, bedrijfspanden, woningen of scholen - besparen we energie omdat we dat 'cool en slim' vinden. We gebruiken overal duurzame energie uit zon, wind en warmte. Onze daken en gevels produceren energie, zorgen voor een duurzame waterberging en vangen fijnstof af. Afval van bedrijven en huishoudens bestaat niet meer in de Liemers, omdat we afval zijn gaan zien als grondstof.

Ondernemers, Liemerse gemeenten, woningcorporaties, maatschappelijke organisaties én natuurlijk de inwoners zelf gaan dat samen stap voor stap realiseren. Ze worden daarbij ook nog eens ondersteund door universiteiten en hogescholen, die hun kennis beschikbaar stellen en inzetten voor een duurzame Liemers. Jongeren en het onderwijs zullen de aanjagers zijn van onze duurzame toekomst.... Tenminste als het aan mij ligt! Waarom? Daarom!

 • Omdat u en ik dat willen: steeds meer mensen in de Liemers willen zich inzetten om de Liemers te verduurzamen. "Willen is kunnen!".
 • Omdat u en ik zien dat het heel hard nodig is om deze ambitie te realiseren. "Humanity is running out of time", zegt secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de Verenigde Naties, als hij spreekt over drastische klimaatveranderingen, de toekomstige tekorten aan grondstoffen en de razende vernietiging van onze natuurlijke hulpbronnen. Het moet radicaal anders en snel!
 • Omdat verduurzamen slimmer is. Duurzaamheid is een grote groeisector en schept nieuwe banen. Duurzaam denken en doen levert wat op: zowel sociaal, ecologisch als economisch. We hebben tal van innovatieve en duurzame ondernemers in de Liemers. Zij zijn actief met zonne-energie, biomassa, olifantengras, restwarmte omzetten in koeling... Het gebeurt al in de Liemers zoals u in het filmpje heeft kunnen zien.
Hoofd in de lucht & twee benen op de grond!

Bovenstaande 'droom' over de Liemers is inmiddels een ambitie aan het worden, die steeds meer partijen in de Liemers echt kan gaan verbinden. Ondernemersvereniging Lindus heeft vergaande plannen voor het oprichten van een dergelijk samenwerkingsverband: het Duurzaamheids Expertise Centrum Liemers (DEC Liemers). Het DEC Liemers wordt een stichting waarin ondernemers, Liemerse gemeenten, onderwijs, onderzoeksinstellingen en tal van maatschappelijke organisaties samenwerken om de Liemers te verduurzamen. Ik mag sinds medio 2013 'kwartiermaker' zijn van DEC Liemers. Samen met tal van ondernemers werken we hard aan de opzet van deze stichting en ontwikkelen we concrete projecten waarmee we aan de slag willen. U gaat er nog van horen.

Buikpijn

Misschien had ik mijn verhaal wel moeten beginnen met 'buikpijn'. Als ik me zorgen maak over de toekomst. Als ik doembeelden zie van wat er met ons klimaat staat te gebeuren. Als ik zie hoe koralen en bossen - de longen van onze aarde – verzwakken. Als...

Ik hoop dat ik over tien jaar met mijn kleindochter bij 't Peeske kan wandelen met een twinkeling in onze ogen. 'Lynn, er is iets moois gebeurd in de Liemers. Wij hebben het geflikt: de Liemers, gelukkig duurzaam'. Daarom mijn stelling:

Wij moeten allemaal een bijdrage leveren aan een duurzame Liemers

Laatst aangepast opvrijdag, 14 februari 2014 10:09
 • Deel artikel met je vrienden

 • Wim Nabbe

  Adviseur Lindus, Kwartiermaker DEC Lindus

  Media

  1 Reactie

  • Eva Verhoeven
   Eva Verhoeven donderdag 17 april 2014 10:51 Reactielink Rapporteren

   Mooi betoog Wim! Nu op naar die gelukkige toekomst!!
   Succes vanmiddag!!

  Laat een reactie achter

  Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

  DLHG op Facebook

  1. DLHG Posts
  2. DLHG Comments
  next
  prev

  DLHG op Twitter

  1. @regiodeliemers
  2. #DLHG
  next
  prev

  Meld je aan voor de Nieuwsbriefen blijf eenvoudig op de hoogte

  Enkele malen per jaar versturen we een nieuwsbrief met een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen over de campagne de Liemers, helemaal goed!

  Volg de Liemers ook op Social Mediavoor de laatste nieuwtjes

  Om op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes kan je de Liemers, helemaal goed! ook via je favoriete social media volgen.

   

  Contact opnemenwe horen graag van je

  Heb je nog vragen of wil je meer informatie dan kan je per mail contact  opnemen. We helpen je dan graag verder!

  Inloggen or Aanmelden